TOKAT’IN GÖZYAŞLARI
Ziyaret vesilesiyle geldiğim kadim şehir TOKAT. Sanki üzerinde terkedilmiş ligin, unutulmuşluğun izleri var. Şehir eskiden mutlu güler yüzlü insanların yurdu, mekanı idi. İrem bağlarında türlü bülbüller şakır, şırıl şırıl akan o berrak derelerinden ırmaklarında balıklar oynaşır, rengarenk güller çiçekler açardı beyaz zambakların diyarı TOKAT’ta.
Rengine berraklığına doyamadığımız, akarken gelinlik kız gibi süzülen Yeşilırmak(İRİS) ırmağı geçmişini ararcasına mahzun, üzgün. Hatta ecelini bekleyen hasta gibi.
Irmakta akarsuyun debisi kalmamış, ağır bir koku ve çöp dolu yerel belediye ise Yeşilırmak kenarlarına taş duvarlar ördürerek doğal dengeyle boğuşup saltanat kayıkları yüzdürme derdinde. Unutmamak gerekir ki Osmanlı yı bu saltanat, liyakatsizlik ve şatafat bitirmişti.
Yönetmek, hakim olmak sanki;
insanların ekonomisini bozmak, yada çevresini talan etmek yada doğası ile boğuşmak gibi algılanıyor. Tıpkı bugün Tokat’ta Kaz ova da olduğu gibi Tarım alanlarındaki çarpık kentleşme yetmiyormuş gibi; şimdi de Yeşilırmak’ın tam kıyısına Kömeç köyü arazisi içerisinde sanayi sitesini kuruyorlar. Oradan akacak atıklar, yağ atıkları dosdoğru can çekişen Yeşil ırmağın içerisine zehir olarak akacak.
Yerel yöneticiler Tarım ve suyun önemini öğrendiklerinde yada kavradıklarında iş işten çoktan geçmiş olacak.
Yurdumuzun en önemli Tarım ovalarından birisi olan Kaz ova ya saplanan ikinci büyük hançer de tabii ki yer tercihi tamamen yanlış olan Hava alanı. Her iki yatırımda bölgedeki tarımı bitirmek üzere, gözün aydın TOKAT.
Tokat ta tarım ve hayvancılık derken son zamanlarda şehrimize Hava alanı açılışı için gelen Cumhurbaşkanımız, AKP Genel başkanı karşısında el pençe divan duran oda başkanları, yerel yöneticileri adeta pembe tablo çizerek Tokat’ın ve Tokatlı’nın sanki sıkıntısı yok. Kahveler boş, tarımda şaha kalkmışız, ortalık sanayii tesisinden, fabrikadan geçilmiyor, çiftçi ise ürününe ürün katıyormuşçasına mutluluk görüntüleri vererek kurgulanmış bir tiyatro sergilediler.Tokat ta Manda yetiştiriciliği çokmuş, Tokat ekonomisini canlandırıyormuş gibi bilgi eksikliği ile halkı kandırma uyutma eğilimine girmişlerdir. Bazı gazetelerde iktidara şirin görünme adına bunu haber yaptılar. Gerçek olan şu Pazar ilçesinde küçük bir köyün (Çiftlik Köy) yarıya yakını Manda yetiştiriciliği yapıyor. O da kaz gölü kenarında çünkü Manda suyu ve sulak alanları sever. Şimdi yerel Belediye şu anda harıl harıl Gümenek te millet bahçesi diye tabir edilen ucube bir projeyle orasını develer, filler, dinozorlarla vs. doldurma derdinde. İşte Tokat’ın ve Tokat’lının bu kriz günlerinde derdine deva olacak mega projeleri. Bu ilin sigara fabrikaları, şeker fabrikaları gibi ekonomisine katma değer katan, işsizliği azaltan, çiftçiyi, esnafı sevindiren projelere ihtiyacı var. Ne diyeyim Tokat’a ve Tokat’lıya. Umarım bu projeler akan gözyaşlarınızı siler. Yüzünüzü güldürür. Sanırım biraz daha ağlamaya, üzülmeye devam edeceksiniz. Çünkü geçmişteki fabrikaların kazanımları ile bugün hala saltanat kayıkları yüzdürmekle meşgulsünüz. Saltanat bittiğinde o kötü rüyadan uyanacak gerçekler yüzünüze bir Tokat gibi inecek. NE DEYİM DE TOKAT’LIM NE DEYİM. 06/04/2022 TOKAT
Ali ŞENER
|
|
