Gümüşhacıköy’ün kadın belediye başkanı Zehra Özyol: “Arı gibi çalışıyoruz”
Amasya’nın Gümüşhacıköy Belediye Başkanı Zehra Özyol Sesim TV’ye konuştu. Bir kadın belediye başkanı olarak ve Gümüşhacıköylü bir vatandaş olarak Gümüşhacıköy’e hizmet etmek için yola çıktıklarını ifade eden Özyol, “Babam evladım memleketinizi unutmayın, hizmet edin’ dedi. Biz de o düsturla yola çıktık. Türkiye Cumhuriyeti kurucusu olu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, medeni saydığımız Avrupa ülkelerinden bile önce seçme ve seçilme hakkı vermiştir. Bu yüzden atama da şükranlarımı sunmak ve kadın olarak da haklarımızı sonuna kadar savunmak adına bu görevi üstlendik” dedi.
“Gümüşhacıköy’de ilkleri yaptık”
Yönetime geldikleri 2014 yılından bu yana vaat ettiklerini ve tüm projelerini uyguladıklarını kaydeden Özyol, “Hemşerilerimize verdiğimiz sözleri tuttuk. Ben kadın bir belediye başkanı olduğum için kadın hemşehrilerime de ayrıca bir hizmet sunmak zorundayım. Gümüşhacıköy’de bu yüzden biz ilkleri yaptık. Daha önce meslektaşlarım, mevkidaşlarım hizmetler yapmışlar bizler de eksik olanları ve ihtiyaçları tamamlamak adına çalışmalarımızı devam ettirdik. Burada mezbahanemiz atıl vaziyetteydi. Şimdi ise hemşerilerimiz sağlıklı ve hijyenik et yiyor. Burada artık kadın üreticilerimiz var. Veterinerimiz kontrolleri yapıyor. Yağ ve katık pazarımızın üstünü kapattık, vatandaşların yağmurda , kar da ürünlerini satmasını daha da kolaylaştırdık. 5 bin metrekarelik sebze pazarının üzerini kapattık, orası da modern bir pazar yeri oldu” bilgisini verdi. Bugüne kadar çok fazla kullanılmayan İstanbul yolu üzerinde yöresel bir Pazar yeri açtıklarını belirten Özyol, “Böylelikle 3 pazarı birden yeniledik” diye konuştu.
“Kadınlarımız ve erkeklerimiz tarlalarda birlikte çalışır”
Gümüşhacıköylülerin hayvancılık ve pazarcılıkla uğraştıklarını bildiren Özyol, kendisinin de tütüncü kızı olduğunu söyleyerek “Elma, pancar, buğday, arpa ve tütün yetiştiriyoruz. Belki de biz de tarlada çalıştığımız için halkı daha iyi anlıyoruz, daha iyi tanıyoruz. Bu yüzden başarı elde etmiş olabiliriz” dedi. Köyde herkesin tarlasının kenarında, bağında ve bahçesinde sebzecilik yaptığını belirten Özyol, “Hemşerilerimiz çalışkandır, kendi yiyeceklerini kendileri üretir. Kadınlarımız ve erkeklerimiz tarlalarda birlikte çalışır” ifadeleri kullandı.
“Hemşerilerimize dokunuyoruz”
Elektrik ve su kesilmesine karşın gasilhane de hemşerilerine son görevi yerine getirmek için çabaladıklarını ifade eden Özyol, “Tanklarımızda sularımız var, enerji sorunumuz da yok. Ayran dağıtıyoruz, kefen yardımı yapıyoruz. Böylelikle hemşerilerimize dokunmuş oluyoruz” dedi. 12 Haziran İş Merkezi adıyla bir iş merkezi açtıkları bilgisini veren Özyol, her 12 Haziran’da Amasya Festivali’nin yapıldığını ve bu yüzden bu ismi kullandıklarını söyledi. İtfaiye binasını da yenilediklerini ifade eden Özyol, çalışmalarını hemşerilere somut olarak dokunacakları ve sosyal hayatlarına dokunabilecekleri alanlarda yaptıklarını kaydetti.
Karınca Kadınlar Kooperatifi ve Kadın Eli Kooperatifi kurduklarını anlatan Özyol, “Hemşerilerimiz kendi kazançlarını kendileri sağlıyor. Hepsini destekliyoruz” dedi. İç barışıın sağlanması adına kültürel etkinlikler de önemsediklerini vurgulayan Özyol, “Milli bayramlarımızda konserler düzenliyoruz. Kırkpınar’da ağırlanan güreşçilerimizi biz de Er meydanında ağırlıyoruz. Geleneksel at yarışları yapıyoruz” dedi.
“Kadınlar her yerde”
Kadın sorunu hakkında da konuşan Özyol, “Tasavvufta da, Cumhuriyet’te de kadının yeri var. Türkiye tarihine baktığımızda yönetici kadınlar var. Gümüşhacıköy’e baktığımızda da kadınlar var. Gördüğümüz gibi adınlar her yerde” sözlerine yer verdi. Mustafa Kemal Atatürk’ün de bir kadın devrimcisi olduğunu ifade eden Özyol, “Medeni Kanun ile birlikte kadın ve erkek eşit kılınmıştır” dedi. Bugün gelinen noktada ise kadınların şiddete uğradığını, öldürüldüğünün altını çizen Özyol, “Bunun başı eğitimdir. Yasalar daha caydırıcı olması lazım. Kravat takınca indirim olmamalı. Kadına şiddete ve canlıya şiddete karşıyız” dedi. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü ile Gümüşhacıköy Belediyesi’nin Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı anlaşması yaptıklarını belirtti ve “Kadınların her zaman yanındayız” dedi.
“Kendi elektriğimizi kendimiz üreteceğiz”
İlk dönemde köye doğalgaz getirdiklerini bildiren Özyol çalışmalarına değindi ve “Atık su arıtma tesisi çalışmamızda da yüzde 95’e geldik. Günümüzde küresel ısınma var. Atık suyun ve yağmur suyunun arıtılıp çiftçiye kazandırılması içi çabalıyoruz. Evde bakım hizmeti çalışmamız var. Öğrencilerin, yaşlıların ve engellilerin çamaşırlarını yıkadığımız çamaşırhanelerimiz var. İller Bankası ile birlikte elektrik üretmek için hazırlığını yaptığımız çalışmamız da var güneş panellerini kullanarak. Hayvan barınakları yaptırdık, canlarımızı da düşünüyoruz. Tabii eksikliklerimiz de vardır bunları da gidermek için uğraşıyoruz. Arı gibi çalışıyoruz” diyerek konuşmasını sonlandırdı