OVACIK KADIN KOPARATİFİ TEXTİL  ATOLYESİ ÇAĞSİAD VE  OVACIK BELEDİYENİN DESTEĞİ İLE AÇILDI

https://www.youtube.com/watch?v=IYPEechIwqU

KOOPARATİFLE İLGİLİ  KADINLARLA ,  BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA SARIGÜL ‘İLE VE  MEHMET ALİ YILDIZ’LA  KONUŞTUK.

Ş.E.: Şehriban Erol ben Ovacık Kadın Kooperatifinin Başkanıyım. Şuanda tekstil atölyemizin açılışını yaptık. Makinelerimiz geldi. Sayın Belediye Başkanımız’ın yardımıyla da atölyemizi yaptık. Şuanda toplamda dönüşümlü olarak onun beş kadına istihdam sağlamaya çalışıyoruz. Bakalım daha iyi olacak inşallah.

 

M.D.: Teşekkür ederiz. Evet, siz de kendinizden bahsedin.

 

Ş.M.: Şehriban Müser ben, Kışın başladık sonradan bir dönem bırakmak zorunda kaldım ama ara ara devam ediyoruz. Boşandım iki çocuğum da burada mücadele veriyorum ve onlar için en büyük mücadele. Zaten çok şükür bu iş imkânı olduğu içinde çok mutluyum. Çünkü kendi ayaklarımın üzerinde durabilmek için ve çocuklarıma bakabilmem için bu önemli iş imkânı çok önemli. Çok mutluyum. Onlara çok teşekkür ederim. Bize bu imkânı sağladıkları için ve Belediye başkanımız aynı zamanda Çağsiad iş insanları  derneğine çok teşekkür ederiz. Bize bu imkânı sağladıkları için

 

N.K.: Nuray Köz. Ben 4 aydır çalışıyorum. Tekstil atölyesini kurup burada çalışmak bizim için bir hayaldi. Rüyaydı bu rüyayı gerçekleştirdikleri için Çağsiad¸a  ve belediye başkanımıza çok teşekkür ediyorum.

Ö.Ç.: özlem Çubuk Ben 14 aydır çalışıyorum. Sayın Başkanımıza teşekkür ederiz. Evliyim bir çocuğum var eve katkıda bulunuyoruz, çalışıyoruz. Memnunuz,

 

A.G.: Ben Altun Gürcem   Evliyim  4 erkek çocuk annesiyim,

Bu imkanı bize sağladıkları için Başkanımız Mustafa Sarıgül e ve Çağsiad a teşekkür ederiz.

M.D.: Mustafa Sarıgül başkanım, kadınları dinledik, ovacık kadın kooparatifinden çok memnun olduklarını, textil atölyesinin onlar için geçim kaynağı olduğunu söyleyerek menmuniyetlerini dile getirdiler, siz neler söylemek istersiniz?

 

M.S.: Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül,

Şimdi iki yıl önce ÇAĞSİAD’dan arkadaşlarımız gelince ilçemizdeki kadınlarla ilgili bir çalışmaya nasıl imza atarız diye düşündük. Zaten belediyenin temel  işleri içindedir. Bu el emeği atölyeleri, tekstil atölyeleri ve benzeri atölyeler kurmak. Ama burada tabi ÇASİAD ailesinin bu işin öznesi haline gelmiş

 

olması. Bizim bu hamle atmamızda büyük bir fayda sağladı hız sağladı. Onlar sağ olsunlar bizim bütün makine ve diğer işlerimizi çözdüler.

Bizde  mekânı hazırladık ve gönderdikleri  Yaptıkları pazarlama çalışmaları sayesinde şimdilik 6 7 kadınımız işte dönüşümü 8 10 kadınımız iş yapıyor. Evine ekmek götürüyor ama tabii hedef biraz daha fazla.

Kadınlar bu sürecin içine dâhil etmek. Çünkü  kadın emeği normal hayatta  aileye en büyük katkıyı sağlayan emek haline dönüşür. Hem aza tamah ediyor olmaları, hem vefalı olmaları hem de daha rahat bir arada çalışıyor olmaları. Bu işin sonuç vereceğine dair daha fazla umut oluyor bizlere. Biz de bu minvalde özellikle ev ekonomisine en büyük katkı sağlayan kadını bu işin öznesi yapmaya çalışıyoruz. Işte burada, ortak bir tekstil atölyesi kurduk. Uzun vadede bu çalışan ve evine ekmek götürenlerin sayısını artırmak istiyoruz. Aynı zamanda ovacıkta  kaybolmak üzere olan giyim kültürünü de  tekrar canlandırmak, geçmişteki kültürü gelecek kuşaklara taşımaya çalışıyoruz. Bu minvalde özellikle ÇASİAD’da Mehmet Ali arkadaş bu işleri kendi işiymiş gibi baştan sona ilgilendi. İş çıkarılması, işin sonuçlanması, pazarlama ve bundan sonraki süreci de yine sürdürme açısından büyük  bir cesaret verdi bize  ÇASİAD olmasaydı bugün  burada olamayacaktı, bu aşamada olamayacaktı, Buradan da ÇAĞSİAD  ailesine çok teşekkür ediyorum. Daha güzel işler yapacağız.

M.D.: Elinize sağlık. Yerinizde de konuşacağız orada da. Belediye ile ilgili.

M.A.: Evet hoşgeldiniz.

M.D.: Mehmet Ali Bey,  Her anlamda her alanda örnek işler yapıyorsunuz. Burada da kadınlara destek vermeniz gerçekten çok kıymetli. Emeğinize sağlık.

Buradaki amaç neydi?

M.A.: Buradaki amaç. Ben diyorum ki kadın varsa, başarı vardır. Bir proje de bir üretim kültüründe kadın varsa başarı vardır. Buradaki amacımız kaybolan değerleri yeniden gelecek kuşaklara taşımak, kaybolan etnik kültürümüzü kıyafetlerimizi, giydiğimiz o kadınlarımızın giydiği şalvarlara bu şeyleri geçmişte kullandıkları anlamlarını manalarını gelecek kuşaklara kaybolmadan o hafızayı taşıyabilmek, buradaki ana temel hedefimiz. Bunu da sanırım gelecek 2022’deki defilemizde bunu daha çok geniş  kapsamda sizlere sunacağız.

Bunu  ulusal  uluslararası arenaya taşıyacağız, Hikayeleriyle, temasıyla giyilen şalvarın renkleri ne anlam ifade ettiğini takılan bu puşilerin  anlamının ne olduğunu, renklerin manasını ne olduğunu burada çok güzel işleyeceğiz. Kadın arkadaşlarımızla birlikte ben şunu diyorum kadın varsa bir üretim projesi içerisinde başarı vardır. Iyiki varlar diyorum. Başarılar diliyorum.

 

M.D.: İyi ki siz de varsınız. Iyiki sizin gibi kıymetli erkek yoldaşlarımız da var. Teşekkür ediyoruz. Emeğinize sağlık emeğiniz var olsun her zaman yanınızdayız. Görüşmek dileğiyle.