AKP’nin şeker fabrikalarını satmasıyla üretim durma noktasına geldi. Sayıştay’ın raporuyla gözler önüne serilen verilere göre ‘özelleştirmenin’ ardından şeker fabrikalarını teslim alan firmalar, makine fabrikalarından bağımsız üretim yapınca, sorunlar baş gösterdi.

AKP tüm tepkilere rağmen şeker fabrikalarını ‘özelleştirmişti’. Geride kalan enkaz, Sayıştay’ın denetim raporu ile bir kez daha gözler önüne serildi. Türkiye Şeker Fabrikaları’na bağlı Afyon, Turhal ve Erzincan şeker fabrikalarının özelleştirilmelerinin ardından bu fabrikalarla bağlantılı faaliyet gösteren makine fabrikalarında üretim durma noktasına geldi.

BirGün’den Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre, Sayıştay’ın Türkiye Şeker Fabrikaları hesaplarında yaptığı inceleme, şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin ardından yaşanan sorunları ortaya koydu. Sayıştay denetçileri, özelleştirilen Afyon, Turhal ve Erzincan şeker fabrikalarına bağlı makine fabrikalarındaki üretimin de durma noktasına geldiğini belirledi.

Türkiye Şeker Fabrikaları’na bağlı Afyon, Turhal ve Erzincan’daki şeker fabrikaları 14 Şubat 2018 tarihinde özelleştirildi. Özelleştirilme sürecine makine fabrikaları dahil edilmedi. Özelleştirmenin ardından şeker fabrikalarını teslim alan firmalar, makine fabrikalarından bağımsız üretim yapınca, sorunlar baş gösterdi.

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş, makine fabrikalarının atıl bırakılması üzerine 8 Ekim 2018’de üç makine fabrikasını, “Bağımsız Müdürlük” haline getirdi. Sayıştay denetçilerinin fabrikalarda yaptığı incelemelerin ardından denetim raporuna, “Afyon, Turhal ve Erzincan makine fabrikalarının gerek iş hacmi gerekse personel yönünden içinde bulundukları durum fabrika niteliklerini kaybettiklerini göstermektedir” notu düşüldü. Afyon Makine Fabrikası’nda çoğu güvenlikçi olmak üzere 24 memur, 26 işçi, Erzincan Makine Fabrikasında 14 memur, 30 işçi, Turhal Makine Fabrikası’nda ise 13 memur, 29 işçi çalıştırıldığı da rapora kaydedildi.

Sayıştay, atıl makine fabrikalarının, daha önce bağlantılı olarak çalıştıkları şeker fabrikalarından bağımsız olarak çalışabilmesi için, şirketin yaptığı bir çalışmaya göre yaklaşık 9 milyon TL yatırım gerektiğini ifade etti. Şirketin içinde bulunduğu ekonomik dar boğaz nedeniyle öngörülen yatırımları yapabilme olanağına sahip olmadığı belirtilerek, “Makine fabrikalarının ekonomiye kazandırılması için özel sektöre satılması konusunda ilgili merciler nezdinde girişimlerde bulunulması gerekli görülmektedir” denildi.