TOKATLI TOKDEF’E BAĞLI KADINLAR 5 ARALIK KADINA SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ YASALLAŞTIĞI  GÜNÜ COŞKULU BİR KALABALIKLA KUTLADI.

TOKDEF Kadınlar kolu yönetiminde olan, Aynı zamanda Tokat Almus Arısu köyü derneği yönetiminden Yasemin Korkmaz Doğan’ın Çağrısı ile Tokatlı, Çoğunluğu 93 derneği olan Tokat dernekler federasyonu kadın örgütleri bir araya geldiler,

Hemşerilerini yalnız bırakmayan Avcılar Belediye Başkanı Turan HANÇERLİ, Avcılar belediye Meclis Üyesi Sevgicen YEŞİLIRMAK, Şişli kadın meclisi başkan yardımcısı, aynı zamanda İstanbulu sevenler kültür sanat derneği başkanı Gül ŞEN kadınların yanında oldular ve günün anlam ve önemi  anlatan konuşmalar yaptılar.

Özenli Köyü Derneği Yönetiminden Eylem ÖZER, günün anlam ve önemini anlatan konuşma yaptı.

Etkinliğe katılan kadın yöneticileri’de  derneklerini temsilen birer konuşma alarak, Atatürk’ün önderliğinde 5 aralıkta kadına seçme ve seçilme hakkının yasallaştığı gününü kutladılar, kadınının gücünü,  birlikte mücadele edip alınmış olan haklarına sahip çıkacaklarını söylediler.

EYLEM ÖZER

https://youtu.be/2y2EZAKE9xg

Bugün 5 Aralık, Türkiye Cumhuriyeti’nde kadınların siyasi haklarına kavuştuğu, seçme ve seçilme hakkını kazandığı tarih. 1934 Yılı’nda bu hakkı biz kadınlara veren Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha minnetle anıyoruz. Kadınların Seçme ve Seçilme Hakkının Tanınması, 1930’larda, Türkiye Cumhuriyeti’nde kadınların siyasi haklarını kazanması için gerekli yasaların çıkarıldığı günü ifade ediyor. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını kazanması, toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk Devrimleri’nden sadece biridir.

1930 yılından bu yana çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934’de Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı.
Cumhuriyetimizi kuran iradenin öncü çıkışıyla Türkiye, Dünyada kadına seçme ve seçilme hakkı tanıyan ilk ülkelerden olmuştur…Buğün gelinen durumdaki geriye gidişle mücadelemizi sürdürürken bize bu hakkı verenler, Başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Ataturk olmak üzere , Çağımıza ışık tutan Kadınlarımıza bin selam olsun….

TURAN HANÇERLİ

5 Aralık kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiği gün bugün. Öncelikle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e sonsuz şükranlarımızı iletiyoruz. Sadece kadınlar değil Cumhuriyet ile tüm insanlar kendi kendini yönetebilme hakkını elde etti. Atatürk’ün yüksek öngörüsü ve insanlık için haya ettiği dünya eşitlik ve adalet üzerine kuruludur. Eşitliğin ve adaletin olduğu yerde de mutluluk, huzur ve güven yeşerir. Ama bunların olmadığı yerde huzursuzluk, mutsuzluk, tartışma ve kavga olur. O ülkeler gelişemez; o ülkelerin kadınları en yakınları tarafından katledilebilir, şiddet uygulanabilir ve hor görülebilir. Yine böyle ülkelerin gençleri ülkelerinde mutlu olmaz, kendilerine mutlu olabilecekleri ülkeler ister.

https://youtu.be/yoB3532F6p0

https://youtu.be/gTuT54LogNs

https://youtu.be/el5PvtxX-Ek